op reis

In beweging komen

Als we aan de slag willen worden we regelmatig geremd door “weerstanden”.

  • Het gaat toch goed zo
  • Zo heb ik het altijd al gedaan
  • Dat hebben we al geprobeerd
  • Dat kan ik niet (dat wil ik niet)
  • Maar wat dan?
  • Waarom dan?
  • Het zal mijn tijd wel duren

U bent een rijk mens als u bovenstaande opmerkingen nooit hoort.

Werken is net als dansen, een pasje naar voren, een pas opzij en soms twee achteruit. Er is wel een doel, een plan en de wil om succesvol te zijn.

Dat een verandertraject succesvol is berust niet op toeval. Er zijn heel veel knoppen waar aan gedraaid kan worden, het is een kunst die je kunt leren.

Bewust bekwaam veranderen

Gewoon beginnen

Het lerend effect van zelf proberen is veel groter dan de wijze raad van een ander!

Hoe zetten we de eerste stap

Veilig versus Comfortabel

Om mensen in beweging te krijgen is het belangrijk dat ze zich veilig voelen. We durven de eerste stappen te zetten zonder dat we precies weten hoe de reis gaat zijn. We gaan de virtuele berg beklimmen en vooral ook weer veilig beneden komen.

De beeldspraak gaat over een reis waar de deelnemer veel eigen inbreng heeft over de route en de te lopen trajecten. De randvoorwaarden zijn goed geregeld, er is eten, de uitrusting is op orde en als de berg heel hoog is zullen zuurstofflessen voorhanden zijn. Als het vertrouwen bestaat dat de berg beklommen kan worden, dat de voorzieningen goed zijn en dat de gids ook weet wanneer je pas op de plaats moeten maken dan durf ik te vertrekken.

Ik voel mij niet helemaal comfortabel, wel veilig. Ik zal daarom ook proactief meedoen tijdens de tocht.

Als ik helemaal gepamperd wordt (bijvoorbeeld een all-inclusive naar een bounty resort) dan reageer ik veel minder actief. Ik leun achterover en zal dingen die niet soepel verlopen bekritiseren in plaats van dat ik ze oplos.

Er is een directe link naar het pampergedrag van een leidinggevende: wil je pro-actieve medewerkers, zorg dan dat ze zich veilig voelen en niet altijd comfortabel. Laat ze vooral zelf dingen oplossen als ze ergens last van hebben (vaak gedrag van een collega).

“Veilig maar niet comfortabel”