Covey

Covey heeft boeken geschreven die door de “Amerikaanse stijl” soms moeilijk toepasbaar lijken op onze nuchtere samenleving. Zijn samenvattingen geven echter veel herkenbare handvatten waar je je voordeel mee kunt doen. Wat je ook wilt bereiken

“begin bij jezelf”

 

Hoe maak je jezelf onafhankelijk, zodat je vervolgens vanuit een gelijkwaardige relatie met de ander in contact kunt komen. Intermenselijk, zakelijk, politiek, het start allemaal bij het punt: accepteer en waardeer jezelf.

 

“Pas als je van jezelf houdt kan je van een ander houden”

Houd de zaag scherp

Covey schetst drie stappen om vanuit een afhankelijkheidssituatie te groeien naar onafhankelijkheid. Vanuit dat vertrekpunt wordt gezocht naar wederzijdse afhankelijkheid (op basis van gelijkwaardigheid). Als dit bereikt is volgt het lastigste deel: ``De zaag scherp houden`` bevat een werkwoord en dat is niet voor niets.

cirkel invloed en betrokkenheid

Invloed op betrokkenheid

Wij maken ons regelmatig druk om zaken waar we geen invloed op hebben. Ook zie ik regelmatig mensen zich niet druk maken om dingen waar ze wel invloed op zouden kunnen hebben. Covey tekent bovenstaande cirkels, gebruikelijk is dat de cirkel van invloed iets kleiner is dan de cirkel van betrokkenheid. Als er teveel zaken zijn waar je je wel iets bij voelt maar niets mee kunt doen dan ontstaat machteloosheid. Dat is een emotie waar je niet verder mee komt. Dan zijn er maar twee oplossingen: de cirkel van betrokkenheid kleiner maken of de cirkel van invloed groter maken. Dit is een continu proces waarop zowel het individu als de omgeving invloed heeft (denk aan bereik van sociale media of het rigoureus aanpassen van iemand functie)

8ste Good Habit van Covey:

Deel je kennis en ervaring

 

en dat is precies wat Inspiratie in Drenthe doet.