basis op orde

De juiste haven vinden

Als je weet naar welke haven je vaart dan weet je ook welke wind gunstig is. “Op weg zijn” betekent dat je er nog niet bent.

De meest gunstige wind is er niet  “op bestelling”, dan begint het ondernemerschap pas echt. Naast de technische stuurmanskunst is het interpreteren van de windmodellen en het maken van de juiste keuzes het verschil tussen winst en verlies. 

Bij de Volvo Ocean Race wordt veel techniek en kennis ingevlogen om dit op topsportniveau waar te maken. Voor een rondje zeilen op de Friesche meren volstaat de informatie van Weeronline of Buienradar.

Waar staat uw organisatie?

De visiechecker van Inspiratie in Drenthe kan helpen om de juiste haven zodanig te omschrijven dat voor iedereen duidelijk is waarom het zo’n mooie uitdaging wordt. Als dit goed gelukt is wil iedereen mee op reis, als klant en als bemanningslid.

Is er een recept?

``De basis op orde`` betekent heel veel. Wat hebben medewerkers nodig om hun werk goed te kunnen doen: Een duidelijke visie, duidelijke en scherpe randvoorwaarden, communicatie en voorbeeldgedrag in overeenstemming met de visie, veiligheid en handelingsvrijheid om invulling te geven aan de manier waarop klantwaarde ontstaat binnen uw organisatie.

Een praktijkvoorbeeld

De beste manier om een voorbeeld te gebruiken is deze uit uw organisatie te halen. De visiechecker die ontwikkeld is door Inspiratie in Drenthe kan u daar bij helpen. Een klein stukje hieruit kan als eerste indicatie dienen of uw visie volledig is. Kunt u in vanuit uw geschreven visie in één zin aangeven:

  • waarom uw visie onderscheidend is van ander organisaties
  • Waar het stuk ambitie zit (een andere situatie dan vandaag)
  • Hoe bakent u klantsegmenten af en waarin verschillen ze
  • Welk probleem lost u op voor de klant

Voor de goede orde, het antwoord op bovenstaande vragen hoort letterlijk uit uw visie geknipt te kunnen worden. Als u andere woorden heeft gebruikt om toelichting te geven dan was de visie niet transparant genoeg. De visie is een document waarin heldere keuzes gemaakt worden.

Een visie goed omschrijven doe je

niet zomaar en zeker niet alleen.